21-09-10

verbondenheid

 

 voormalige priorij herbergt nu Godsvriendenhuis

  
,Wat begin de jaren 1990 begon als een toevallige ontmoeting, is in de gewezen priorij van de gasthuiszusters- augustinessen van Leuven in Herent, ook gekend als het Schrijn, uitgegroeid tot de fraterniteit Het Godsvriendenhuis. Met maandelijks een open gebedsavond, geregeld een contemplatief leerhuis (Wachters bij de Bron, ), een gedeeld stiltemoment, een wekelijks onthaalpunt, en voor wie wil ook daarbuiten af en toe een ontmoeting,..   wil deze gemeenschap ervan getuigen dat samen bidden, het geloof in Jezus delen en zich samen inzetten voor wat het evangelie vraagt, bemoedigend werkt. Zelf noemen de leden zich tochtgenoten.

 
"Mijn nieuwsgierigheid, zegt Els,werd geprikkeld door een affiche die er hing. Voor de Bijbel had ik al langer belangstelling, dus ik waagde het erop. Tot dan las ik de Bijbel veeleer historisch, Ik wilde de teksten letterlijk uitspitten. De contemplatieve dialoog, zoals die in Het Godsvriendenhuis wordt gevoerd, is volstrekt anders. We luisteren bovenal naar elkaar, naar wat de tekst bij ieder van ons oproept. Er volgt ook geen discussie, maar intussen heb je wel mogen ontdekken wat er allemaal in een tekst zit". Piet werd vooral aangetrokken door de reeks van contemplatieve lezingen van teksten uit de christelijke traditie. „Het treft me elke keer hoe in een serene sfeer ieder op zijn beurt kan zeggen wat hem of haar aansprak in een tekst. Zo verrassend en stimulerend is het om verder te spitten in die geloofsteksten. Die momenten komen soms thuis nog ter sprake of duiken plotseling weer op in een gesprek. „Deze wijze van luisteren naar elkaar veranderde ook het contact met mijn ouders", vult echtgenote aan. „Waar ik vroeger tijdens een gesprek vaak klaarstond om mijn ouders meteen te onderbreken, laat ik hen nu uitspreken. Meer zelfs, ik voel niet meer de drang om een wederwoord te argumenteren. De maandelijkse gebedsavonden mist het echtpaar niet graag. Els
„Thuis bidden we samen voor het eten. Meer komt er vaak niet van. Zon gezamenlijk moment brengt rust in mijn leven, want ik ben een echte doe-mens.

Ook via het wereldwijde web belanden mensen in Het Godsvriendenhuis. Zo ook deze man : „Ik stel bij mezelf vast dat ik nu uitkijk naar onze bijeenkomsten in Herent. Ik voel me er goed en mag er ontdekken dat de rijkdom van teksten ook door anderen wordt aangereikt. Als ik ze in mn eentje zou lezen, zou ik er veel minder aan hebben. Het luisteren naar anderen maakt me meer open en milder, misschien omdat ik merk dat er raakpunten zijn in de uitwisseling."

 Elke eerste dinsdag van de maand is er in Herent (Sint-Jozefsdreef 1) om 20.45 uur een open avondgebed. Inzingen  vanaf 20.10 uur.   Meer info via 016 22 23 72, godsvrienden@busmail.net of http://godsvrienden.kapittel.be. ( vrij naar http://www.kerknet.be/admin/files/ass... )

volgende Open Avondgebed op 05 oktober 2010  -   wees welkom.

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.