06-12-10

sint

 

 

Sinterklaas is een mooi voorbeeld van wat de Kerk van oudsher bedoeld heeft met haar heiligenkalender.
Natuurlijk is het leuk om te weten dat Sinterklaas de bisschop van Myra was omstreeks het jaar 325. En dat hij van af zijn vroegste jeugd boete en versterving onderhield. Want - zo staat er in het brevier - reeds als baby weigerde hij op woensdag en vrijdag de melk van de moederborst.
En het is natuurlijk leuk om te weten, dat hij in Myra de drie dochters van een straatarme vader van de straat wist te houden door er 's nachts zakken geld naar binnen te gooien. Maar u voelt wel: dat is enkel de geschiedenis. En van dat soort heiligen zijn er wel meer ( .. al zijn er nog altijd veel te weinig van ! ).
Toch heeft Sinterklaas het wel heel ver geschopt als heilige. Waarom? Omdat tot op de dag van vandaag iedereen graag en van harte sinterklaas wil zijn voor anderen. Met dat we Sinterklaas de stad inhalen, halen we hem tegelijk in ons hart. Wijzelf willen immers van harte Sinterklaas zijn. Wíj willen de goedheid van Sinterklaas zijn.

Daarom doet het altijd zo potsierlijk aan, als mensen proberen uit te leggen, dat Sinterklaas niet zou bestaan. Het is een aangeklede man, zeggen ze dan. Maar, lieve ongelovigen, dat is de priester voor het altaar ook! Wij hebben juist die uiterlijke aankleding van eentje nodig om aan te wijzen hoe wij allen van binnen zijn. Juist zoals bij moederdag: het is natuurlijk alle dagen van het jaar moederdag. En om dat te laten zien, is het één keer per jaar Moederdag met een hoofdletter.  En willen wij niet allemaal van harte sinterklaas zijn? Nou, en om dat te laten zien, is er één Sinterklaas: met een hoofdletter.

En dat is nou precies de bedoeling van alle heiligen. Niet alleen dat we een voorbeeld aan ze nemen, maar ook, dat wij zelf van harte zo'n heilige willen zijn. Dat wij zelf die heilige willen worden. Juist zoals wij dat bij Sinterklaas willen.

Nu moeten we nog één stapje verder. Want wanneer noemt de Kerk iemand heilig? De Kerk noemt een mens heilig, als hij heel erg op Jezus lijkt. Het valt niet moeilijk te zien, waarom Sinterklaas dan een heilige wordt genoemd. Als de Goedheiligman niet op Jezus gelijkt, wie dan nog wel? Een heilige wil van harte zijn zoals Jezus was. Een heilige brengt Jezus iets dichterbij. Door de goedheid en de liefde van de heilige wordt Jezus tastbaar en voelbaar tegenwoordig gesteld. Je zou bijna kunnen zeggen: juist zoals ieder van ons van harte Sinterklaas wil zijn, zo wil iedere heilige van harte Jezus zijn. Paulus zegt dan ook: 'Niet ik leef, Christus leeft in mij' (Galaten 2,20). Als iemand dat zegt, en hij leeft er ook nog naar, hij laat aan de buitenkant zien door zo te zijn,... dan is dat een heilige: 'Niet ik leef, Christus leeft IN mij.

En nu het laatste stapje. Als wij allen van harte net zo zouden willen zijn als een heilige, bv. als Sinterklaas: dan zeggen wij eigenlijk: ik zou ook wel iemand willen zijn, die van zichzelf kan zeggen en laten zien: "Niet ik leef, maar Christus leeft in mij." De mensen moeten bij mij - zo zeggen we eigenlijk mét Sinterklaas... de mensen moeten bij mij aan de buitenkant kunnen zien, dat ik - net als de Sint - Jezus Christus in mijn hart gesloten houd.

 bron:  http://heiligen-3s.nl/heiligen/12/06/12-06-0350-nicolaas....

De commentaren zijn gesloten.