18-03-11

samenhuizen

 

Families geven wonen en leven een nieuwe gestalte

Enkele gezinnen vormen vanuit hun geloof een kleine woonkern in een rustig gelegen oude priorij te Herent bij Leuven, op een plek waar het religieuze leven reeds begon in 1407. Naast woongelegenheid voor de gezinnen zijn er gemeenschappelijke ruimtes voor gebed, ontmoeting en vergaderingen, een tuin en gastenkamers. En dit alles vanuit een gedeelde geloofsinspiratie. In de Verenigde Staten heet het 'intentional cohousing' en het maakt er steeds meer opgang.

De idee is natuurlijk niet nieuw, ook onze begijnhoven waren al een vorm van “samenhuizen”. De moderne versie is ontstaan in Denemarken in de jaren '60, waaide over naar de Verenigde Staten en veroverde van daaruit de rest van de wereld. Ook bij ons ontstaan nu zo'n kleine woongroepen.

Meer zuurstof

Een jong gezin  kiest bewust voor deze vorm van samenhuizen met geloofsgenoten. 'Het is een uitdaging', zegt hij, 'om elke dag je christen-zijn te beleven.  We ervaren immers hoe geloven tegenwoordig iets heel individueels is geworden. Samenhuizen moet ons geloof meer zuurstof geven.'

Het initiatief werd mogelijk dank zij de Gasthuiszusters van Leuven, die hun te grote klooster te Herent verbouwden en ter beschikking stelden van het Godsvriendenhuis. Deze  stichting werkte het project voor bewoning door gelovige gezinnen verder uit.

info : http://godsvriendenhuis.kapittel.be

 

     

De commentaren zijn gesloten.